OCTO journaal nr. 85

OCTO JOURNAAL RGC
4 augustus 2023
85ste editie

 

 

Waarde  Octo’s,

We realiseerden ons zeer wel dat deze Octo-dag zou plaats vinden in de vakantieperiode bij uitstek. Velen hebben dan vakantiekoorts. Niet voor niets heeft Schiphol in het afgelopen kwartaal ruim 19 miljoen passagiers verwerkt. En in de aanloop van deze maand heeft men volgens de media zelfs massaal voor het zonnige zuiden gekozen. Met hogere temperaturen dan in ons kikkerlandje. Zij die het kunnen weten, zoals het Europese ruimteagentschap ESA, houden er rekening mee dat het Europese temperatuurrecord van 48,8 graden kan sneuvelen. Echter, niet de vakantie maar om geheel andere reden heeft de geplande Octo-wedstrijd niet plaatsgevonden. Het op 4 augustus vigerende decreet dat handicarts de baan niet in mochten was de belangrijkste reden. Traditiegetrouw troffen we elkaar -wedstrijd of geen wedstrijd- op deze eerste vrijdag van de maand om 12.00 uur in de brasserie

 

V.l.n.r. Charles Ligtvoet, Frits Hamel, Joke van Geest, Theo Bouwman, Ies van Geest, Liesbeth Hardon, Harry Broerse, Ria Vriesen, Wil Onstwedder, Ans de Graaf

V.l.n.r. Charles Ligtvoet, Frits Hamel, Joke van Geest, Theo Bouwman, Ies van Geest, Liesbeth Hardon, Harry Broerse, Ria Vriesen, Wil Onstwedder, Ans de Graaf

 

Tijdens de buitengewoon genoeglijke bijeenkomst trakteerde Ans de vriendenkring op een voortreffelijke Sauvignon blanc, delicaat in de mond met een lange afdronk. Een heildronk met geheven glazen werd op Ans uitgebracht. Ans durft het gelukkig weer aan om in een handicart en de nodige voorzichtigheid de baan op te gaan. Ze begeleidt Ok dan zelf in een handicart en probeert wellicht een chip of put. Nieuwsgierig vroegen we of het ongeluk met het betonpaaltje bij het begin van  de oprijlaan van de Rijswijkse verleden maand nog gevolgen heeft gehad. De schade aan het plaatwerk blijkt achteraf mee te vallen. De auto is voorlopig hersteld. Begin september geheel.

Het gesprek kwam vervolgens op de recentelijk uitgezonden TV-serie van de Rijdende Rechter waarin het geschil tussen de eigenaren van de golfbaan Martensplek in Tiendeveen (Drenthe) en de buren van de golfbaan werd belicht. Laatstgenoemden hebben gaten in het dak van hun boerderij, ze voelen zich onveilig en stellen de  eigenaren van de golfbaan aansprakelijk.  Zij tonen twee containers vol met golfballen. Maar de eigenaren van de golfbaan werpen hiertegen in dat de buren wisten waar ze aan begonnen toen zij naast de baan gingen wonen.
De Rijdende Rechter oordeelt dat hole 4, waar de ballen vanaf worden geslagen, niet veilig is aangelegd volgens de normen voor golfbaanarchitecten. De verkeerde aanleg is onrechtmatig  en hole 4 moet dus anders, zo oordeelt de rechter. Ipso facto, de eigenaar is verantwoordelijk om de hole zodanig aan te passen dat deze aan de normen voldoet.
Voor de schade zijn de eigenaren van de golfbaan en de spelers beiden deels aansprakelijk. De spelers omdat ze de bal slaan, de eigenaren omdat dit deels door de verkeerd aangelegde hole komt. De golfclub organiseert alleen wedstrijden en trainingen en blijft buiten elke aansprakelijkheid. Ook wij hebben op de Rijswijkse dit fenomeen gehad in die zin, dat afzwaaiers op hole 4, 5 en 6 levensgevaarlijk op de A13/E19 terecht kwamen. Dankzij onze onlangs overleden oud-voorzitter Aart Hoekert is de aarden wal langs die holes aangebracht waardoor ernstige ongelukken gelukkig konden worden voorkomen.

Wij verheugen ons op de Driebal Stableford non-qualifying Veteranencup wedstrijd op 23 dezer. Als ware veteranen hebben de meesten van ons zich reeds voor deze golfweek ingeschreven. In een volgende editie komen we hierop nader terug.

Jullie  Chroniqueur

Menu