OCTO journaal nr. 80

 

OCTO JOURNAAL RGC


3 maart 2023
80ste editie

 

Waarde  Octo’s,

Hierbij de 80ste editie van het Octo Journaal op Octo-dag.  Daar moet op geklonken worden luidt ons credo. Dat hebben we in de brasserie dan ook gedaan al was niet iedereen er zich van bewust dat de eerste editie van het journaal op Sinterklaasavond 4 december 2015 was verschenen. Een bijzondere Octo-dag omdat toen de wisselbeker van het Octo-wedstrijdseizoen onder luid applaus aan het winnende duo Aad en Leny de Jonge ter hand werd gesteld. Hans Breekveldt kwam waarachtig de poedelprijs toe. En onze voorzitter Ies van Geest ontving voor zijn verdiensten namens de Octo’s onder geklap een ludieke in hout uitgesneden jonge Dayakse deerne in een grasrokje uit Borneo (Kalimantan). Onder de RGC’ers  bevinden zich namelijk spelers die goede herinneringen bewaren aan het land dat op golfgebied uitdagende banen kent, zoals b.v. de op1100 meter hoogte gelegen Bali Handara Kosaido Golf Club, gesitueerd in een met regenwoud bedekte krater van een dode vulkaan met temperaturen variërend van 16 tot 20o C. Ideaal.

V.l.n.r. Dan Iverus, Joke van Geest, Ans de Graaf, Charles Ligtvoet, Ies van Geest, Wil Onstwedder, Ria Vriesen, Frits Hamel

Wij vermaakten ons in de brasserie in het bijzonder over de verhalen van Frits, die zojuist is teruggekeerd van een nostalgische vakantie in het Thaise golf paradijs Hua Hin met rondom zo’n 13 uitdagende banen. In een vorige éditie hebben we reeds kennis kunnen maken met één van de caddies van Palm Hills, die Frits in de baan heel goed gezind moet zijn geweest. Zij heeft onze golfvocabulaire bovendien verrijkt met de term “hand wedge”. Bij interruptie verzekert Dan ons dat voor een betere balpositie elders ook wel een “leather wedge” wordt gehanteerd. Waarvan acte. Maar wij RGC’ers houden ons aan de vigerende regels in “the spirit of the game”.

Frits verbleef ginds in zijn vertrouwde hotel Centara Grand Hua Hin, dat toen waarachtig zijn 100ste verjaardag vierde. Bij de besloten viering bevond zich een aantal eregasten, waaronder de familie Hamel. Wat blijkt? Vader Willem van Frits was gedurende de oorlog geïnterneerd in Birma en Thailand. Hij heeft daar o.a. gewerkt aan de beruchte Birma spoorlijn ook wel dodenspoorlijn genoemd. Na de capitulatie van Japan werd vader Willem belast met de repatriëring van Nederlanders uit kampen in die regio. Zo geschiedde dat hij in februari 1946 tien getraumatiseerde kampoverlevenden naar Hua Hin moest begeleiden voor recuperatie, aldus de correspondentie met zijn echtgenote die met de kinderen nog gehuisvest was in een kamp op Sumatra. Vader Willem maakte toen van de gelegenheid gebruik om na al die kampjaren zich in dit vakantieoord te verwennen door een kamer te boeken in het toenmalige Railway Hotel, nota bene het huidige Centara Hua Hin Hotel, waar hij genoot van elk denkbaar comfort. Zijn dochter Karin heeft later met haar gezin 10 jaar in Bangkok gewoond. En wanneer haar ouders Frits en Els hun dochter en kleinkinderen in Bangkok bezochten gingen ze af en toe naar het Centara Grand Hua Hin. Welgeteld viif generaties die het hotel nu kennen, uniek! Iets om op te nemen in Guinness World Records 2023. Het hotel heeft refererend aan de brief van Vader Willem uit 1946 er zelfs een officiële publicatie aan gewijd “Memoirs of a Bygone Era”.

Op Goede Vrijdag 7 april a.s. vindt de Octo Openingswedstrijd van het wedstrijdseizoen 2023 plaats. Met Pasen in zicht zullen we aan deze Octo-dag speciaal reliëf geven.

Nederlands zesvoudige winnaar van de Europese tour Joost Luiten is na een terugval verleden jaar dit voorjaar als derde geëindigd bij een toernooi van de DP World Tour, voorheen de Europese Tour. De 37-jarige Bleiswijker werd zowel in de Thailand Classic als in de India Open verleden maand derde. Daarmee wist hij zijn toppositie in de top van het klassement te behouden.

          

Jullie  Chroniqueur

Menu