OCTO journaal nr. 76

 

OCTO JOURNAAL RGC


4 november 2022
76ste editie

 

Waarde  Octo’s,

Exact op het tijdstip van de opening van de brasserie om 12.00 uur kwamen we bijeen voor onze maandelijkse bijeenkomst. Vanwege het seizoen thans niet voorafgegaan door een wedstrijd. Met een terugblik op het afgelopen wedstrijd seizoen verwoordde Ies van Geest het als volgt  “Het Is weer voorbij die mooie zomer van prachtige golfslagen en fantastische putt’s. Tsjaa, ’t is niet anders. Vandaar dat we ons deze vrijdag maar houden bij een gezellig samenzijn.”

Groot was onze verrassing toen opeens Ans de Graaf binnen kwam. Gewapend met   twee krukken stapte ze zelfverzekerd in de lift en werd na een afwezigheid van zeven maanden met een warm welkom in ons midden ontvangen. Dat een fervente golfer die nota bene reeds vanaf de opening van de baan lid is na een medische ingreep een jaar lang de driver en andere clubs inclusief de putter niet mag hanteren doet velen pijn. In de brasserie leek het echter of ze nimmer was weg geweest. De stemming onder de aanwezigen op de bijeenkomst was zeer geanimeerd. Wil Onstwedder verhoogde de feestvreugde door in het licht van haar komende verjaardag een koffierondje  te offreren, gevolgd door spiritualiën van Ans in verband met het weerzien met de clubleden en kogelronde bitterballen van Charles die iedereen zich liet smaken. Hulde aan Pedro. De bedoeling is de prijsuitreiking van het afgelopen seizoen met zes wedstrijden in onze decemberbijeenkomst te laten plaatsvinden.  De wisselbeker als bekroning van onze euforie zal  alsdan met allure worden uitgereikt.

V.l.n.r. Ies van Geest, Charles Ligtvoet, Joke van Geest, Wil Onstwedder, Liesbeth Polman, Ans de Graaf

     

Intussen hebben we kennis gemaakt met onze nieuwe caddiemaster Sylvia Jaspers, die Peter ons introduceerde. Wij heten haar van harte welkom op de RGC. Onze eerste contacten voor de reservering van starttijden en handicarts verliepen vlekkeloos. Een bemoedigend vooruitzicht voor onze club met zo’n 800 leden en evenzovele wensen.

Vroegspelers onder ons moesten onlangs op die bijzondere ochtend geobsedeerd zijn geweest door een extraordinaire heldere blauwe hemel, doorsneden door opvallend witte strepen. Neen, geen voorbode van een naderend apocalyps maar wel condens strepen van vliegtuigen. Altijd weer een verrassend gezicht gepresenteerd door moeder natuur. Insiders weten dat vliegtuigstrepen ontstaan door uitlaatgassen van vliegtuigmotoren. Deze uitlaatgassen zorgen voor een toename van waterdamp en roetdeeltjes op de vliegroute. De waterdamp uit de vliegtuigmotoren bevriest in de hoge atmosfeer (rond 10 kilometer hoogte) waar het meer dan 40 graden vriest. Deze ijskristallen vormen de voor ons zichtbare vliegtuigstrepen.
Deze kunnen een onmiskenbare psychologische invloed hebben op hen die daarvoor ontvankelijk zijn. Je slaat immers onder zulke omstandigheden beter en verder, zo wil de legende. Naarmate de temperatuur stijgt verdwijnen die strepen echter vrij snel. In de praktijk komt het erop neer dat eenmaal van huis op de Rijswijkse gearriveerd de strepen inmiddels zijn opgelost. Hetgeen niet wegneemt dat het een inspirerend spektakel blijft.

De reden waarom we Hans Breekveldt een tijdje niet hebben gezien komt omdat hij onlangs door een fietser omver is gereden met desastreuze gevolgen. Hij heeft daarbij namelijk zijn linker ellenboog gebroken. Dat betekent dat hij op zijn Golfscheurkalender een aantal voorgenomen golfwedstrijden voorlopig moet schrappen. Wel kwam hij afgelopen woensdag even poolshoogte nemen op de brasserie om de golfprestaties van Theo Bouwman, Frits Hamel en Charles Ligtvoet van die ochtend onder de loep te nemen. Gerustgesteld bood hij zijn makkers een goed gevuld glas van het huismerk van de Brasserie aan, mede als voorschot op de viering van zijn komende verjaardag. Het smaakt naar meer!
Frits Hamel, terug van een fantastische cruise met de Nieuw Amsterdam van de Holland Amerika Lijn, vertelde over zijn belevenissen gedurende 3 weken van  Vancouver via het Panama kanaal naar Miami. Hij neemt zich voor een volgende keer tijdens de tussenstops te zullen golfen. Het is nog te vroeg om te zeggen of Trump International Golf Club  West Palm Beach in Florida tot de kanshebbers hoort. Who knows.

                          

Jullie  Chroniqueur

Menu