OCTO journaal nr. 58

OCTO JOURNAAL RGC


7 mei 2021
58ste editie

 

Waarde  Octovrienden en -vriendinnen,

De terrassen gaan open maar bij de RGC nog niet …Toen we van de week op de club waren hoorden we bij het “koffietentje”, dat ons clubrestaurant wordt gezien als een sportkantine en dat daarom ons dakterras niet open mag. Tsja, wat moet je daar nu van denken … Hoe dan ook: deze maand nog geen Octo-dag maar hopen op betere tijden.

Met hartelijke groet,

Ies van Geest

Dubbel gevaccineerde Frits, Charles, Theo en Hans

Ies vertolkt met zijn teleurstelling over ons gesloten clubrestaurant/dakterras de gevoelens van vele RGC’ers. Hetgeen niet wegneemt dat zijn sportieve habitus hem er niet van weerhoudt om de baan in te gaan. Trouwens vrijwel alle stakeholders zien we wekelijks met een zichtbaar euforisch gevoel hun gereserveerde starttijd verzilveren.

 Na een sportieve wedstrijd waarin we individueel onze handicap met overigens niet indrukwekkende cijfers achter de komma wisten te verlagen, snelden we met gezwinde spoed naar gastvrouw Bianca, die -in de welvoorziene koffiekraam bij de entree- onze dorst op invitatie van Hans Breekveldt leste met haar vermaarde koffie. Ook zij was not amused dat alle aangekondigde versoepelingen ten spijt, het vooralsnog onduidelijk is wanneer het terras weer open gaat.
Tijdens de koffieleut verbreedde zich onze golfhorizon en spraken we onze bewondering uit over de verrassende winnaar van de Masters, afgelopen april. De 29-jarige Japanner Ikeda Matsuyama kreeg na een spannende wedstrijd op Augusta National Golf Club het mythische groene jasje om zijn schouders gehangen. Knappe prestatie, immers aan deze glorieuze zege zijn maar liefst 93 toernooien voorbij gegaan zonder eindoverwinning. Zij, die de spannende wedstrijd ’s avonds laat tot in de kleine uurtjes op TV hebben gevolgd zullen ook hebben genoten van de bloemenpracht  die de baan siert.

Hedike M. op Augusta National Golf Club

Maar om dichter bij huis te blijven, Wil Besseling (35) is dankzij een sterke slotrode in de European Tour op de gedeelde vierde plaats geëindigd bij het Oostenrijkse Open. Joost Luiten moest genoegen nemen met de 12de plaats. Op de daarop volgende wedstrijd op de Gran Canaria Lopesan Open was Besseling de beste Nederlander en eindigde hij op een gedeelde 7de plaats.  Goed voor een prijs van € 45.000.
Maar het Tenerife Open werd voor hem een bittere pil na een positieve coronatest, waardoor hij 10 dagen in quarantaine verbleef.

Het heeft veel weg van een obscuur sprookje maar niets is minder waar. Het is geen geheim dat de kruinen van sommige land-schapsbepalende knotwilgen elk jaar weer bezaaid zijn met verdwaalde golfballen. Vredig liggend op hun op niveau gelegen tijdelijke rustplaats. En wij voorheen maar vruchteloos zoeken naar onze geoormerkte ballen. Foetsie. Een lost ball derhalve, gehonoreerd met een strafslag, zo dicht mogelijk bij de plek waar de oorspronkelijke bal het laatst werd gespeeld.

Hulde aan de hiernaast afgebeelde sportieve snoeier, die als een talisman ons glimlachend meerdere corona ballen toewierp als een bescheiden compensatie van ons in het verleden geleden balverlies. Dit overkwam ons, maar stellig hebben ook andere spelers op H 14 zich dit hebben laten welgevallen.

RGC 5 mei driekleur in top

Op 5 mei wapperde de driekleur hoog in de mast ter viering van het einde van WOII en daarmee de herkregen vrijheid, nu 76 jaar geleden. Tientallen RGC’ers zijn toen in die oorlogsjaren bewust of onbewust daarvan getuige geweest. Hun sportieve familieleden, voor zover zij de golfsport bedreven, waren stellig op de hoogte van hetgeen tijdens de bezettingsjaren op de golfbanen gebeurde. Zo werd de Haagsche aan de Waalsdorperlaan door de bezetter gevorderd en het clubhuis in 1943 opgeblazen. De Rosendaelsche werd gebruikt als parkeerplaats en racebaan. Als tijdverdrijf reed de bezetter rondjes in een motor met zijspan over de fairways, rondom de vlag en weer terug naar de tee. Triest is het verhaal dat er twee verzetsbroers Hans en Bert Kuik, pas 18 en 19 jaar oud en  behorende tot de Arnhemse verzetsgroep Rolls Royce Club, een organisatie van scholieren die o.m. levensmiddelen leverde aan Joodse onderduikers en hielp met de ontsnapping van Britse soldaten tijdens Operatie Market Garden, standrechtelijk werden gefusilleerd. Op de golfbaan De Hoge Kleij werden zelfs 9 mensen ter dood gebracht. En op de Amsterdamse liet de bezetter dwars over de baan een tankgracht bouwen van 2800 m lang, 12 m breed en 6 m diep. Op de Noordwijkse en de Kennemer werden kolossale verdedigings- en munitiebunkers gebouwd. En tot slot van deze trieste opsomming, op de Eindhovense Golf stortte op 20 februari 1944 tussen de 14de green en de 17de tee een Avro Lancaster II van het 426ste Squadron van de Royal Canadian Air Force neer na een bombardementsmissie op Leipzig.

Dit zijn zo maar een paar voorbeelden van golfclubs die het “toen” zwaar te verduren hadden maar inmiddels zijn herrezen tot geweldige uitdagende banen.

Wij zijn gezegend met 76 jaar vrede. Wij genieten van het golfen en kijken met vertrouwen naar de toekomst.

Jullie  Chroniqueur

Menu