OCTO journaal nr. 56

OCTO JOURNAAL RGC
5 maart 2021
56ste editie

 

 

Waarde Octo’s,                                                           

In het pre-corona tijdperk plachten we de eerste vrijdag van de maand in ons vertrouwde clubhuis bijeen te komen na een uitdagende 9-holes wedstrijd. Beide evenementen staan om voor de hand liggende redenen op de wachtlijst. Onze prominente Ies van Geest zegt daarover het volgende. “Waarde Octo-vrienden en -vriendinnen. Ons enig contact is nu het Octo-Journaal. Elke maand weer leuk om te lezen, maar toch… Voor het overige is het jammer genoeg nog steeds afwachten geblazen. Met hartelijke groet, Ies van Geest.”

Met een ontwapende blik toonde Bob Knaap begrip voor onze lang gekoesterde hoop dat de onlangs door 6 miljoen Nederlanders bekeken TV-boodschap van premier R. ook voor ons golfers ruimhartig zou uitvallen en niet beperkt zou blijven tot de categorie sporters met een leeftijdsgrens opgetrokken tot 27 jaar. Hoe zeer dat laatste ook gegund zij. Helaas. De maatschappelijke druk voor versoepeling van de beperkende maatregelen van mobiliteit wordt alom heftiger. Het RIVM stelt dat “er geen leven voor of na corona is, er is een leven met corona.”  Waarvan acte.

In een geanimeerd onderhoud vertelt de immer opgewekte Bob dat in zijn 20-jarige loopbaan bij de RGC interessante ontwikkelingen zijn waar te nemen. Daartoe behoort zeker de dynamiek van clubleden als weerspiegeling van de relevante populatie in een veranderende samenleving. Daarmee is ook de habitus van spelers explicieter geworden.
Was de gemiddelde speelfrequentie van een golfer voorheen 1 à 2 maal per week, thans kan sprake zijn van 3 of meer reserveringen per week. Daarmee is het golflandschap veranderd met volgens de NGF een scheefgroei in baangebruik. Het speelrecht van anderen staat dan onder druk. Dat laatste is ook het geval bij niet tijdige afzeggingen. Competitie maakt deel uit van onze biologische make-up. Maar er kleeft wel een belangrijke voorwaarde aan: naast competitie moet er ook ruimte zijn voor solidariteit en samenwerking. Vaak heeft men een voorkeur om met een vaste partner op een bepaalde tijd te spelen. De gezelligheid als navelstreng en bindende factor van de RGC is onveranderd.
Ooit was het zo dat men met de caddiemaster belde en een starttijd kreeg welke de caddiemaster op een A4-tje schreef. Inmiddels is dit alles gedigitaliseerd en kan men zelf vanuit de luie stoel een starttijd reserveren. De caddiemaster is en blijft de spin in het spreekwoordelijke web. Met de vinger aan de pols is recentelijk naast het bestaande clublidmaatschap een waaier van andere mogelijkheden geïntroduceerd, als daar zijn een carnet van 20 x 18 holes of 40 x 9 holes alsmede een van 5 X 18 holes of 10 X 9 holes. Voor Elck wat wils, zogezegd. Bovendien is het geruststellend dat het aantal nieuwe leden geleidelijk aan toeneemt. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, vandaar de mede voor dezen geschapen faciliteiten.

Bob is begaan met het lot van de 45-jarige sporticoon en 15-voudige major winnaar Tiger Woods, die met zijn Genesis SUV een ernstig auto ongeluk in Los Angelos heeft gehad. Hij revalideert nu in het ziekenhuis van zijn botbreuken aan zijn rechter been en verbrijzeling van zijn enkel. En dat allemaal na de vijfde rugoperatie begin dit jaar. In 2019 won hij nog The masters in Augusta. De hoop dat hij het record van 18 majors overwinningen van Jack Nicklaus zal verbeteren, lijkt ijdel.

We hebben onlangs afscheid genomen van een week code rood met spekgladde wegen, bevroren wateren en overvloedige sneeuw, die vanwege de klimaat-verandering ons in Nederland even heeft geteisterd. Als gevolg daarvan waren onze baan en overige voorzieningen een week lang op slot. Slechts bijgaande sneeuwpop herinnert ons aan die lockdown in het kwadraat. Een wereldprimeur van een nog nimmer vertoonde combinatie van een van oorsprong Chinese covid-19 en Siberische kou in de Lage Landen.

Jullie  Chroniqueur

Menu