OCTO journaal nr. 52

OCTO JOURNAAL RGC
16 november 2020
52ste editie

 

 

Waarde Octo’s, 

Anno 2020 vieren wij 75 jaar vrijheid, immers in 1945 kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog en werd de VN opgericht, nochtans worden we door een onzichtbare vijand gevangen gehouden. De wereld gaat gebukt onder covid-19. Als een sluipmoordenaar c.q. moordenares slaat corona genadeloos toe.

Gelukkig kunnen we desondanks op de Rijswijkse triomfen vieren, met in achtneming uiteraard van restricties geldend voor het clubhuis en de baan. We zijn en blijven een oer vitale club al hebben we dit jaar diverse scenario’s meegemaakt: een complete allesomvattende lockdown, dicht clubhuis gecompenseerd met uitstekende koffie van onze gastvrije Perry bij de entree, heropening clubhuis met het rigide 1,5 m criterium, her sluiting clubhuis maar met een inviterende euromunten koffieautomaat en Bob als allround beschermheer. En thans nog een immer gesloten clubhuis met van hogerhand opgelegd slechts 2 sparring partners in de baan met een onderlinge fysieke spatie van grofweg anderhalve shaft van een houten 5 van een modale RGC’er.

Nochtans worden de starttijden volgens de wekelijkse “Baanplanning” ook door Octo’s goed benut. Maar het sociale contact blijft vooralsnog beperkt tot twee. Overigens geen belemmering om en passant van gedachten te wisselen over het in 2021 te introduceren Wereld Handicap Systeem of over The Masters op Augusta National Golfclub (Georgia) van 12 tot 15 november. Onwillekeurig komt het gesprek dan op een ex-corona patiënt tevens bekende wereldburger en eigenaar van 18 golfclubs in en buiten de VS, die met een losse golfheup op zijn favoriete golfclub Sterling in Virginia naar men zegt flinke tikken uitdeelt en zijn scores geen fake news noemt.

                                        Na een hartelijk welkom hebben we ons, van links naar rechts, geassocieerd met een nieuwe werkelijkheid.

 

                                                            De fraaie natuur op de RGC laat zich door een intelligente lockdown niet kennen

 

                                              Onze effectieve caddiemaster Peter dirigeert de flights achter een glazen wand

 

Wij hebben afgelopen week het glas geheven op onze jarige 9-holes golfer en oud-bekerhouder Hans Breekveldt. In 2021 wordt het een kroonjaar waaraan we bijzonder reliëf zullen geven. Het triggert hem en ons niet minder, dat de Spaanse John Rahm op de recente Masters een spectaculaire hole-in-one had geslagen door de bal op het water drie maal te laten stuiteren en vervolgens op de green feilloos in de hole te laten rollen! Jammer dat er geen publiek bij was.

Column van Ans de Graaf

Een zondagmiddag. Plenzende regen. Golfen op de RGC afgebeld. Jammer! De laatste weken al vaker voorgekomen ondanks het ongewoon zachte weer voor deze tijd van het jaar. Maar wat een geluk en genoegen  nu op TV, Ziggo-Sport,  de slotdag van The Masters te kunnen volgen gespeeld op  de  mooiste baan van The Masters alsook hun thuisbaan Augusta National  gelegen in de staat Georgia.

Elk jaar worden vier Majors gehouden, de USA Open, Brits Open, het Amerikaans PGA-kampioenschap en Augusta International.  Normaal worden begin april deze vier grote golf-tournooien met de Augusta International geopend, maar vanwege de COVID-19 pandemie werd deze verplaatst naar 12-15  november. De Brits Open is dit jaar helemaal niet doorgegaan.

De  Augusta National Golfclub  is in 1934 opgericht. De amateurgolfer Bobby Jones en de latere voorzitter Clifford Roberts kochten in 1931 de grond voor 70.000 dollar. Voordien was het een indigoplantage en een kwekerij van vele exotische bomen en planten. Veel bomen werden rond 1850 geplant. De golfbaan is dan ook zeer beroemd om zijn bloeiende bomen en struiken.

Augusta heeft ongeveer 300 leden inclusief drie professionals, Arnold Palmer, Jack Nicklaus en John Harris. Tot 1990 waren alle leden blanke mannen en alle caddies zwart. Vrouwen mogen sinds augustus 2012 ook lid worden. Daarvoor mochten zij wel als gast spelen.  Condoleezza Rice, oud minister Buitenlandse Zaken onder de regering G.W. Bush was een van de eerste vrouwelijke leden.. Beroemde leden  zijn o.a. wijlen Dwight D. Eisenhower en Bill Gates sinds 2002.

In feite is de baan ontworpen om in de lente op zijn mooist te zijn  met zijn vele donkerrode azalea’s, magnolia’s en rododendrons als blikvanger. Nu zijn het de herfstkleuren die de ogen strelen, terwijl over de hele baan het gras zo groen lijkt als een biljardlaken. Regenval van de laatste weken in Georgia had echter gezorgd voor een drassige bodem waardoor de ballen minder ver neerploften en minder ver doorrolden. Het schijnt overigens dat ondanks deze niet ideale omstandigheden de baan wel makkelijker te bespelen was dan in het voorjaar. Helaas moest op de eerste speeldag toen de regen met bakken uit de hemel viel de wedstrijd gestaakt worden.

Het  moet voor de spelers een vreemd gezicht zijn geweest geen tribunes en rijen toeschouwers te zien. Publiek was immers vanwege de coronapandemie  niet welkom op deze Masters.

Onder de deelnemers bevonden zich o.a.  de nu 44-jarige Tiger Woods die zijn titel van vorig jaar moest zien te verdedigen en de oudste deelnemer, de  63-jarige Bernhard Langer , beroemd om zijn lange putter van indertijd, die voor de kwalificatie de cut wist te behalen.

Wat de wedstrijd  betreft werd het een zeer slechte dag voor titelverdediger Tiger Woods. Hij begon de vierde ronde al met elf slagen achterstand op leider Dustin Johnson. Maar wat gebeurde er op de twaalfde hole.  De drie vorige dagen had hij deze par 3 hole nog met twee keer par gemaakt en op zaterdag met een birdie. Maar op zondag werd deze par 3 een ‘horrorhole’. Hij sloeg maar liefst drie ballen in het water en riep toen “Awfully lonely sometimes.” Tenslotte eindigde de winnaar van 2019 met -1 op de 38ste gedeelde plaats.

Winnaar 2020 werd de 36-jarige Amerikaan Dustin Johnson met -20 , waarmee hij Tiger Woods met een record van 18  onder par in 2019 heeft weten te overtreffen. Dustin heeft het hoofd tot het eind van de wedstrijd koel weten te houden. Maar de emotie kwam toch toen hij door zijn broer die hem had gecaddied in tranen werd gefeliciteerd en omhelsd.
Voor de tweede plaats is nog flink gestreden  door de Australiër Cameron Smith en de Zuid-Koreaan Sungjae Im, die de tweede plaats met -15 moesten delen.
De 63-jarige Bernhard Langer eindigde tenslotte met -3 op de 29ste plaats.

Uiteindelijk geen spijt gehad zelf niet te hebben gegolfd maar te hebben genoten van spannend topgolf op een van de misschien mooiste golfbanen van in ieder geval de USA.

Overigens heb ik Trump de laatste dagen niet meer zien golfen……….

Ω

Veel leesplezier.

Jullie  Chroniqueur

Menu