Nieuwsflits december 2020

Corona

Het mag gerust gezegd worden: we kijken terug op een heel bijzonder golfjaar, waarbij er veel van onze leden gevraagd is. Aan het einde van het jaar kunnen we stellen dat de meeste leden RGC trouw gebleven zijn. De reden van opzegging blijft toch voornamelijk gezondheidsproblemen/ouder worden en daardoor weinig kunnen spelen. Het aantal leden is weliswaar zelfs iets toegenomen, maar dat komt voornamelijk door een toename in jeugd- en studentleden, die in de Coronatijd de weg naar de golfbaan wisten te vinden. Uiteraard hopen we van harte samen met u dat we medio maart (20 maart 2021 staat de openingswedstrijd gepland) toch weer in de gelegenheid zullen zijn om aan een min of meer “gewoon” golfseizoen te kunnen beginnen. En met een aantrekkelijk 20 ronden-lidmaatschap (20 x 18 holes of 40 x 9 holes) maken wij ons geen zorgen over nieuwe leden die de weg naar de Rijswijkse weten te vinden.

Ter illustratie nog een paar citaten uit een NRC-artikel van 7 november en een FD-artikel van13 november jl.

De ‘slapende leden’ zijn ook wakker geschud, zegt Arnaud Schuurman, verenigingsmanager bij Golfclub Schaerweijde. Hij zag de afgelopen maanden de drukte toenemen op de fraaie, bosrijke 9-holes baan in Zeist. Nieuwe leden ontdekken golf, bestaande leden vinden de sport opnieuw uit en de fanatiekelingen komen onverminderd vaak. Het is misschien wel drukker dan ooit, klinkt het in een rondgang, nu golf een van de weinige sporten is die onder de huidige coronamaatregelen zonder grote beperkingen beoefend kan worden. Waar liefhebbers tot begin dit jaar probleemloos vijf keer per week konden golfen, gaat dat niet meer. De animo voor de beschikbare tijdslots zorgt een enkele keer voor „spanningen”, zegt Schuurman.

Bij de Sallandsche Golfclub, ten noorden van Deventer, zitten ze „bomvol”, zegt bestuurslid Remke Ligtvoet. „Het is bijna niet meer te organiseren.” Dat komt niet zozeer door de komst van nieuwe leden, dat valt nog mee, wel door het intensievere baangebruik. „Mensen werken thuis en leidinggevenden adviseren om te blijven bewegen. De club (bijna 800 leden) heeft de speelmogelijkheden nu gemaximeerd op drie keer negen holes per week per persoon.

Golfbanen zijn stampvol door Corona, maar winst is er niet. Het aantal beoefenaren is niet zo relevant. Het gaat om de frequentie dat zij spelen. Een minder actieve groep spelers is nu actief geworden.

Al deze citaten zullen u vast wel bekend voorkomen. Ook op onze baan is het op sommige tijden stampvol en dan bieden wij nog steeds de mogelijkheid om 18 holes te kunnen spelen, terwijl de meeste banen in onze omgeving naar 9 holes zijn gegaan. Respect voor elkaar blijft belangrijk in deze en de komende periode. Het is een beetje geven en nemen om het met elkaar op onze toch al erg drukke baan leuk en veilig te houden. Sinds kort is er ook een bordje bij hole 10 geplaatst met het vriendelijke verzoek om met flights die van 9 komen in voorkomende gevallen te ritsen.

Voorts is vanaf 1 december voor iedereen een mondkapje verplicht, zodra men het clubhuis en/of de lockerruimte betreedt.

Tot onze spijt blijft de horeca nog steeds gesloten.

Boeken van starttijden

Eenieder kan maximaal twee boekingen doen. U behoort dan uw medespeler(s) direct in de boeking te vermelden. Het komt echter nog te vaak voor dat de medespeler(s) niet direct worden ingevuld en het systeem daar dus een vraagteken(s) bij plaatst. Dit kan helaas echt niet meer; wij moeten vooraf weten wie er komt spelen. Vanaf heden zult u tot twee dagen na uw digitale boeking de gelegenheid hebben uw medespeler(s) online op de juiste wijze in het systeem in te voeren, dat wil zeggen: zoek hun naam op door alleen de eerste vier letters van de achternaam in te typen, u ziet dan het betreffende lid en bevestigt deze als uw flight genoot. Introduceert u iemand dan vult u de complete naam in. Wij zien dan dat deze persoon geen lid is. Lukt het online niet om uw flight compleet te maken, bel dan even met de caddiemaster en zeg wie er meespelen. Wanneer er na twee dagen nog steeds vraagteken(s) staan, wordt uw boeking uit het systeem verwijderd. Zo wordt voorkomen dat men de beperking van twee starttijden omzeilt en op die manier anderen benadeelt of dat tijden voor leden gereserveerd blijven, die later toch weer worden afgezegd.

Nieuwe hoofd greenkeeper

Met ingang van 1 december jl. heeft RGC weer een eigen hoofd greenkeeper, Jean Paul Seure (voorheen golfclub Kagerzoom).

Vervolg bunker renovaties

Het voornemen is om nog 16 greenside bunkers te renoveren voor aanvang van het seizoen 2021.

Wereld Handicap Systeem

Zoals u heeft kunnen lezen onder nieuws op de site en via allerlei golfbladen/websites gaan we ook in Nederland over van een EGA-handicap naar een WHS-handicap per 1 maart 2021. U hoeft hier zelf niets voor te doen. De Handicapcommissie begeleidt dit hele proces voor onze leden. Zowel de WHS- als de EGA-handicap zal worden getoond op de digitale NGFpas. Op 1 maart verdwijnt de oude EGA-handicap en is deze ook niet meer zichtbaar op de digitale pas. Overal verschijnt dan alleen de WHS-handicap.

Digitale NGF-pas in 2021

Vorige maand heeft u een persoonlijke mailing ontvangen over het feit dat in navolging van de NGF de Rijswijkse Golfclub vanaf 2021 geheel over zal gaan tot een digitale pas. Het bestuur juicht alle redenen daartoe van harte toe en doet een beroep op u als leden om alleen in geval u bijvoorbeeld niet in het bezit bent van een smartphone nog een fysieke pas aan te vragen. U kunt dit nog doen tot 15 december a.s. bij het secretariaat van RGC.

Agenda

Geen Nieuwjaarsreceptie

20 maart 2021                 Openingswedstrijd
21 juni 2021                     ALV

Het bestuur en management van de Rijswijkse Golfclub wenst u fijne feestdagen en een gelukkig, sportief en vooral gezond 2021 toe

Menu