OCTO journaal nr. 45

OCTO JOURNAAL RGC
10 april 2020
45ste editie

 

Een uitnodigende baan, hoe lang nog zonder spelers?

Waarde Octo’s, 

Wij hadden ons verheugd deze maand bijeen te komen voor de openingswedstrijd van het Octo-seizoen. Deze en gene had zich mentaal en fysiek danig voorbereid op dit 9-holes spektakel, want een spektakel zou het worden met nieuw toegetreden leden. De weken van voorbereiding ten spijt beslisten hogere machten force majeure echter anders. Een gekroonde virus uit het Verre Oosten gooide namelijk roet in het eten met mondiale gevolgen voor het publieke domein. Een soort lockup in verschillende gradaties zo te zeggen. Voorzitter Folkert Wijnstra meldt dat het RGC complex voorshands tot 28 april is gesloten terwijl Octo chairman Ies ons een hart onder de riem steekt met de verwachtingsvolle woorden tot betere tijden………

 Nu zijn vele RGC’ers gewend elders op deze aardkloot een balletje te slaan: Europa, Azië, Antillen of Amerika om maar wat te noemen. Interessant is daarom de vraag waar de banen (nog) open zijn uitgaande van de premisse dat we daar ongehinderd heen zouden kunnen. Van dag op dag treedt er wat dat laatste betreft immers een wijziging op, zelfs een reisverbod. Begin verleden week gold voor een aantal courses  in de Verenigde Staten nog het volgende regiem: Here’s What Golf Courses Can Do During COVID-19 to Offer a Healthy, Safe, “Outdoor Activity” during Stay or Safer at Home State Orders (Best Practices for Golf Courses during COVID-19). Guidelines that must be followed to offer a “contact free & social distancing golf experience”:

 1. Clubhouses and pro shops remain closed.
 2. No face to face staff/customer interaction. Payments made online or over the phone.
 3. No currency exchange on property (payments made online or over the phone only).
 4. All range practice facilities closed.
 5. Walking only (no motorized golf carts).
 6. No food or drink sold (golfers allowed to bring water only – no alcohol).
 7. Flagsticks removed. Cups raised (to prevent ball from going in the hole and touching inside cup or liner).
 8. Remove objects on course that could be touched (ball washers, rakes, water coolers, benches, etc).
 9. Tee times spaced at least 10 minutes apart with a max of 4 people occupying each hole. Allows social distancing given average hole is  300+ yards.
 10. Sanitization methods (wipes, hand sanitizer, sanitizer fluids/towels) available on property & in portable toilets.
 11. Place appropriate signage outside the pro shop and clubhouse outlining the social distancing guidelines in place per local Stay or Safer  at Home guidelines:
  1. Maintaining social distancing of 6 feet between people;
  2. Washing hands with soap & water for at least 20 seconds frequently or using hand sanitizer;
  3. Covering coughs or sneezes (into the sleeve or elbow, not hands);
  4. Regularly cleaning & disinfection of surfaces;
  5. Not shaking hands; and
  6. Following all other public health recommendations issues by Health Dept and CDC.

Kortom: clubhuis, golfshop en driving range gesloten en geen handicarts. Merkwaardig is regel 7 dat de cup op de hole moet worden geplaatst ter voorkoming dat de bal in de hole terecht komt?! En dat was nou juist het hoogtepunt in onze beleving. Zullen we dan toch maar thuis blijven? Gelukkig is volgens de laatste berichten onze golfshop -na afspraak- weer open. Een eerste stap in sportieve richting. Maskers hebben we niet nodig en zeker niet die klapperdop van de hier afgebeelde caddie, die trouwens uitsluitend in Azië is te verkrijgen.

Het corona ongerief heeft ons Octo’s er niet van weerhouden het onderlinge contact te onder-houden met gebruikmaking van de technieken die ons heden ter beschikking staan: PC, IPad, telefoon (lijn en mobiel), WhatsApp, FaceTime, Zoom en E-mail. We waren bovendien benieuwd of iedereen de NGF-enquête had ingevuld. In een enkel geval vond er zelfs overleg plaats over de invulling daarvan. In het bijzonder over de laatste serie (lidmaatschap) vragen.

Op bovenstaande Octo-bijeenkomst zien we voor het laatst Daan Khouw (4de van links) in opper-beste stemming. Na een kort heftig ziekbed is Daan 3 april j.l. op 90-jarige leeftijd overleden. Ontelbare keren hebben we wedstrijden gespeeld, zowel op woensdag als donderdag. Later op de Octo-dag. Reacties uit het veld bevestigen dat hij immer goed geluimd was, begiftigd met een goed geheugen, sportief, service gericht, een gentleman, gezellige causeur en feitenkenner.

Op de besloten begrafenisplechtigheid waren twee leden van onze club aanwezig en een ex-RGC lid, thans lid van de Wassenaarse Golfclub Rozenstein. Een In Memoriam is inmiddels op de website geplaatst. We zullen Daan missen.

Fijne Paasdagen toegewenst.

Jullie  Chroniqueur

Menu