OCTO journaal nr. 43

OCTO JOURNAAL RGC
7 februari 2020
43ste editie

Waarde Octo’s, 

Buienradar en Weerplaza zijn op onze smartphones niet meer weg te denken. Immers, hoe driester de weersvoorspelling hoe interessanter ter plekke de uitkomst van het wikken en wegen over de challenge om wel of niet de baan op te gaan, mits uiteraard geen wedstrijd. Dat gold ook voor de door Weerplaza onlangs gegeven waarschuwing voor een extreem hoge barometerdruk, namelijk tussen 1046 en 1048 hPa (hectopascal). En dat in de warmste januari maand sinds KNMI-heugenis. De Octo’s hebben de uitdaging echter aangegrepen om op 22 januari behoorlijk te scoren. Er werden zelfs enkele pars en bogeys genoteerd. Toegegeven, de hoogste drukwaarden zouden in het zuiden van het land zijn gemeten, maar toch. Het landelijk record staat op 1050,0 hPa, dat was in de vorige eeuw op 26 januari 1932 in De Bilt. Lucht weegt niet veel, 1 liter lucht weegt immers maar 1,3 gram. Edoch tel je de hele dikte van de dampkring mee, ja, dan is het toch een behoorlijk gewicht. Mutatis mutandis geldt hoe warmer de lucht, hoe kleiner het gewicht, hoe lager de druk en volgens sommige ingewijden hoe beter de score. De Octo’s kunnen dat bevestigen.

Gezelligheid in de golf-brasserie kent geen grenzen

Op de voorgrond links Greetje en rechts Aad geflankeerd door v.l.n.r. Leny, Ies, Liesbeth, Theo, Joke, Charles en Ans

Na enige tijd van afwezigheid mochten we Greetje Schlingemann gelukkig weer in ons midden welkom heten. Ans verontschuldigde Ok Uhlenbeck maar wist wel te melden, dat zij beiden tezamen met 25 andere RGC-golffanaten onder leiding van het pro-duo Roel en Nick een zeer leerzame golfervaring hebben opgedaan op het golfresort Melia Villaitana bij Alicante. Ed Tumbuan, één van de vijf nieuwe Octo’s, was ook van de partij van totaal 29 golfers.

In de brasserie hebben we getoost op Joke die verleden week jarig was. Many happy returns! Joke trakteerde ons op spiritualiën en een zeer smakelijk garnituur. Moge zij nog lang in goede gezondheid deel uitmaken van het actieve Octo-team!

De zojuist van hun jaarlijkse Thaise vakantie teruggekeerde Frits en Els Hamel, zijn wegens een jetlag vandaag helaas verhinderd erbij te zijn. Zij zullen in onze volgende bijeenkomst ongetwijfeld verslag doen over hun tropische golfervaring. Voorts vernamen we dat Henri van Adelberg zich heeft voorgenomen voor de eerste maal deel te nemen aan de komende Octo-wedstrijden. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal de openingswedstrijd van het Octo-speelseizoen in maart of april zijn. De jongste aanwas van vijf aspirant Octo’s anno 2020 is van harte welkom in ons midden. De RGC telt thans zo’n 45 gevorderden in leeftijd, allen jong van geest en velen begiftigd met een lage handicap, de speelsterkte van deze golfers wel te verstaan.

Daan Khouw groet al zijn Octo-vrienden vanuit zijn nieuw fully-serviced appartement nabij de Bosjes van Pex.  We bezochten hem recentelijk en realiseerden ons pas bij het handen schudden -oh schande- dat het waarachtig Chinees Nieuwjaar was. Bovendien het jaar van de Rat, wat dat dan ook voor een ieder van ons moge betekenen! Geheel in stijl werden op deze feestdag culinaire hapjes geserveerd die met smaak werden gesavoureerd. We reikten Daan de 42ste editie van het Octo Journaal aan wat hem zichtbaar goed deed. Om onbekende redenen heeft hij tijdelijk geen toegang tot internet waardoor hij verstoken is van RGC-nieuws. We hebben ons geheugen nog wat opgefrist en stelden vast dat Daan in 1946 voor studie uit Indonesië naar Nederland ging en vervolgens in het bankwezen een glorieuze toekomst tegemoet ging. Later vestigde hij zich in Rijswijk en kon vanuit die voorkeurspositie zonder meer lid worden van de RGC. Dit in tegenstelling tot niet-ingezetenen of hen die niet in Rijswijk werkten, die pas in 1994 konden toetreden. De Khouw-dynastie is befaamd omdat voor de oorlog een lid van de familie Khouw de titel Majoor droeg en geacht werd de gehele Chinese gemeenschap van ca. 1,5 miljoen zielen in Indië te vertegenwoordigen ipso facto gesprekspartner was van de Nederlandse overheid. Daan beaamt dat de illustere filantroop O.G. Khouw op de begraafplaats Petamburan in Jakarta door een Italiaanse architect een art deco marmeren mausoleum liet bouwen voor US $ 250.000 toen of thans US $ 4,5 miljoen. In 1927 werd zijn stoffelijk overschot overgebracht naar dit mausoleum. Kunstliefhebbers c.q. geïnteresseerden en toeristen brengen doorgaans een bezoek aan dit monument. Naar verluidt zou dit mausoleum kostbaarder zijn dan dat van miljardair William Rockefeller in New York. Opeenvolgende majoors hebben een koninklijke onderscheiding ontvangen terwijl een kostbare vaas als familiegeschenk zich in het koninklijk paleis bevindt.

We hebben vandaag geobserveerd dat de Octo-beker zich niet in de trofeeën-vitrinekast bevindt en kunnen derhalve niet met zekerheid vaststellen dat de wisselbeker geactualiseerd is met de gravure Liesbeth Polman, winnaar anno 2019! Dit heeft echter onze aandacht.

Jullie  Chroniqueur

Menu